Η μεγαλύτερη εταιρεία προγραμμάτων υγείας σε Ελλάδα και Κύπρο!
Καλέστε τώρα στο 2118 800 807 για όλη την Ελλάδα και στο +35 797 61 87 01 για τη Κύπρο

Blog Υγείας

Πονοκέφαλος: 10 κοινές αιτίες

Ο πονοκέφαλος μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη ύπνου ή σε ορμονικές αλλαγές, μπορεί όμως να οφείλεται και σε συνήθειές μας ή στον καιρό. Ανακαλύψτε 10 κοινές, καθημερινές αιτίες του πονοκεφάλου ώστε να ξέρετε και πώς να τον αντιμετωπίσετε:

  1.Η χαλάρωση: Κι όμως οι ειδικοί πιστεύουν ότι όταν χαλαρώνουμε στον καναπέ ή μπροστά στην τηλεόραση μετά από μια αγχωτική μέρα στο γραφείο μπορεί να έχουμε πονοκέφαλο.

2.Ο καιρός: Μια βροχερή μέρα μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, σύμφωνα με τον διευθυντή του ερευνητικού κέντρου του Johns Hopkins Headache Center της Βαλτιμόρης. Οι αλλαγές στην θερμοκρασία, οι καταιγίδες, οι αστραπές αλλά και άλλα καιρικά φαινόμενα έχουν ‘κατηγορηθεί’ από ερευνητές για την πρόκληση πονοκεφάλων.

3.Η διατάραξη του κιρκαδικού ρυθμού: Όταν αποσυντονίζουμε το ‘βιολογικό ρολόι’ μας είτε λόγω ταξιδιών είτε λόγω αλλαγών στις συνήθειες του ύπνου, τότε είναι πιθανό να έχουμε πονοκεφάλους που διαρκούν έως και 7 εβδομάδες.  {....}

Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στον φλοιό του εγκεφάλου από την άσκηση

Αλλαγές στον φλοιό του εγκεφάλου από την άσκηση
Ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός της κίνησης ξεκινά από τον εγκέφαλο. Η κινητική περιοχή του εγκεφάλου βρίσκεται στον βρεγματικό λοβό δηλαδή περίπου στο μέσο και πάνω μέρος του κρανίου. Μετά το σχεδιασμό της κίνησης για την εκτέλεσή της συμμετέχουν και άλλες περιοχές του εγκεφάλου όπως τα γάγγλια, η παρεγκεφαλίδα και ο νωτιαίος μυελός. Η χρόνια κινητική δραστηριότητα προκαλεί αλλαγές στην εγκέφαλο όπως στο νευρικό και μυϊκό σύστημα. Η ικανότητα αυτή του εγκεφάλου να  προσαρμόζεται και να αλλάζει τις δομές του σύμφωνα με τις λειτουργίες που χρησιμοποιεί περισσότερο λέγεται πλαστικότητα.

Η πλαστικότητα στον εγκέφαλο πραγματοποιείται με την  αύξηση των συνάψεων (δηλαδή των ενώσεων στα εγκεφαλικά κύτταρα), με την ενδυνάμωση των συνάψεων (γίνονται πιο ισχυρές) και με την αναδιοργάνωση των κινητικών περιοχών. Για παράδειγμα ως προς την αναδιοργάνωση των κινητικών περιοχών όταν σε κάποιο κοπεί ένα άκρο τότε ο εγκέφαλος την περιοχή που χρησιμοποιούσε για να προγραμματίσει τις κινήσεις του άκρου αυτού την  χρησιμοποιεί για άλλο μέρος του σώματος. {....}

Διαβάστε περισσότερα...

Το πάχος αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού

Η αύξηση του βάρους συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων στο Σιάτλ, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «JAMA Oncology». 

Στην έρευνα συμμετείχαν 3.388 γυναίκες ηλικίας 50-79 ετών, οι οποίες είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού μέσα στη δεκαετία του 1990. 

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος μεγάλωνε αυξανόταν και ο κίνδυνος η γυναίκα να εμφανίσει καρκίνο του μαστού. Συγκεκριμένα με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 25, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξανόταν κατά 17%. Όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος ανέβαινε πάνω από 30, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 37%. Το τραγικό ήταν σε γυναίκες με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 35 όπου ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού ήταν κατά 58%

Επιπροσθέτως, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι γυναίκες με υγιές σωματικό βάρος στο ξεκίνημα της μελέτης, οι οποίες αύξησαν κατά 5% το Δείκτη Μάζας Σώματος τους κατά τη διάρκεια10ετους παρακολούθησης, αύξησαν το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 36%.

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 35 κινδύνευαν όχι απλά να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού αλλά να εμφανίσουν την επιθετικότερη μορφή αυτού του καρκίνου.

Διαβάστε περισσότερα...

Βίντεο σοκ: Πώς το κάπνισμα γερνάει το πρόσωπο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι υγείας για τους οποίους πρέπει σταματήσετε το κάπνισμα. Ωστόσο το νέο βίντεο από το BuzzFeed αποκαλύπτει και ένα ακόμα κίνητρο, το πώς αλλοιώνει την ομορφιά σας.

Στο βίντεο, μια make up artist μεταμορφώνει τρεις καπνιστές δείχνοντας τους πώς το κάπνισμα θα επηρεάσει την εμφανίση τους στο μέλλον.

Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι προκαλεί πρόωρη γήρανση, ρυτίδες, λεκιασμένα δόντια, και ασθένειες των ούλων, καθώς και μια σειρά από άλλα προβλήματα.

Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να υπολογίσετε την ηλικία της καρδιάς σας

Πώς να υπολογίσετε την ηλικία της καρδιάς σαςΠερίπου τρεις στους τέσσερις ενήλικες έχουν καρδιά, της οποίας η «ηλικία» είναι πιο μεγάλη από τη χρονολογική ηλικία των ίδιων, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τους άνδρες από ό,τι για τις γυναίκες.

«Η καρδιά σας μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ό,τι είσθε εσείς», δήλωσε ο δρ Τόμας Φρίντεν, διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό.

Είναι η πρώτη μελέτη σχετικά με την ηλικία της καρδιάς σε επίπεδο ολόκληρου πληθυσμού. Το CDC (το αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ) συμπεριέλαβε στους υπολoγισμούς του διάφορους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως το αν καπνίζει κανείς, αν έχει υπέρταση, διαβήτη ή παχυσαρκία.

Διαβάστε περισσότερα...

Υποχρεωτικές οι εξετάσεις για καρκίνοΥποχρεωτικές σκοπεύει να καταστήσει για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες τις προληπτικές εξετάσεις για τέσσερις διαδεδομένες μορφές καρκίνου ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Όσοι μάλιστα παραλείπουν να κάνουν τα επιβεβλημένα τσεκάπ, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι μ' ένα τσουχτερό... πέναλτι.

Διαβάστε περισσότερα...

Τι προβλήματα δημιουργεί στον οργανισμό σου το να μην πίνεις αρκετό νερό;

Τι προβλήματα δημιουργεί στον οργανισμό σου το να μην πίνεις αρκετό νερό;

Το νερό είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας κι επειδή κάθε στιγμή χάνεται ένα μεγάλο μέρος από το νερό που υπάρχει στο σώμα μας για τις ανάγκες μιας σειράς από λειτουργίες, είναι σημαντικό να το αναπληρώνουμε. Όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό, τότε ο οργανισμός αφυδατώνεται, με αποτέλεσμα να προκαλούνται διάφορα λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά προβλήματα, όπως:

Είναι πιο πιθανό να έχεις προβλήματα υγείας

Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού απομακρύνει διάφορες ενοχλήσεις που μπορεί να προκύψουν, όπως πέτρες στα νεφρά, αλλά και να μειώσουν τις πιθανότητες για πολύ σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνος του ουροποιητικού και του εντέρου και καρδιακές παθήσεις.

Ο ρυθμός του μεταβολισμού πέφτει

Όπως αναφέρει στο βιβλίο του «The Water Secret» ο αμερικανός γιατρός Howard Murad, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός ενός ανθρώπου (δηλαδή ο αριθμός των θερμίδων που καίει χωρίς να κάνει κάποια ιδιαίτερη δραστηριότητα) αυξάνεται και γίνεται πιο αποτελεσματικός όταν ο οργανισμός είναι καλά ενυδατωμένος.

Δυσκολεύεσαι να σκεφτείς

Έρευνα από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King’s College στο Λονδίνο έδειξε ότι οι έφηβοι που συμμετείχαν στη μελέτη και είχαν αφυδάτωση κατάφεραν να έχουν τις ίδιες επιδόσεις σε πνευματικές δραστηριότητες με όσους είχαν πιει αρκετό νερό αλλά χρειάστηκε να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια.
Διαβάστε περισσότερα...

Η άσκηση στην εφηβεία μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και πρόωρου θανάτου

Η άσκηση στην εφηβεία μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και πρόωρου θανάτου

Άλλη μια επιστημονική έρευνα αναδεικνύει τα οφέλη της σωματικής άσκησης για την υγεία, καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που ως έφηβες ασκούνταν, όταν μεγαλώνουν, έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο και, γενικότερα, να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Κίνα, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής Σάρα Νασούτα του Κέντρου Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα καρκίνου «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Ρrevention», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 75.000 γυναίκες ηλικίας 40-70 ετών. Από αυτές, στη διάρκεια 13 ετών, πέθαναν οι 5.282, εκ των οποίων οι 2.375 από καρκίνο και οι 1.620 από καρδιαγγειακά επεισόδια.

Οι επιστήμονες συσχέτισαν την περίπτωση κάθε γυναίκας με το κατά πόσο ασκείτο σε ηλικία 13-19 ετών. Όσες ασκούνταν περίπου μιάμιση ώρα την εβδομάδα στην εφηβεία είχαν κατά μέσο όρο 16% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και 15% από οποιαδήποτε αιτία. Όσες συμμετείχαν σε ομαδικά αθλήματα στην εφηβεία είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και 10% από κάθε αιτία.

Όπως είπε η Νασούτα, το όφελος από την εφηβική άσκηση στην κατοπινή ενήλικη ζωή είναι υπαρκτό, άσχετα με το κατά πόσο μια γυναίκα συνεχίζει να ασκείται και ως μεγάλη. Συνεπώς, όπως είπε Αμερικανίδα επιδημιολόγος, η άσκηση στα σχολικά χρόνια λειτουργεί προληπτικά για τις ασθένειες της ενήλικης ζωής.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δείχνει να προτιμά τους νέους

Σύμφωνα με νέα μελέτη που έγινε από τους επιστήμονες Αντικαρκινικού Κέντρου «M.D. Anderson» του Πανεπιστημίου του Τέξας και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Clinical Oncology», οι κληρονομικοί καρκίνοι του παχέος εντέρου είναι μπορεί να είναι σπάνιοι, αλλά δυστυχώς «χτυπούν» νέους ανθρώπους κάτω των 50 ετών.

Για τη μελέτη οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα από 200 ασθενείς, ηλικίας 35 ετών και κάτω, οι οποίοι που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου και είχαν υποβληθεί σε γενετικό έλεγχο κατά το χρονικό διάστημα 2009 -2013 και διαπίστωσαν ότι το 35% των ασθενών είχε γενετικά τη νόσο.

 Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν γνωρίζουμε την συχνότητα με την οποία εμφανίζονται σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες γι' αυτό επιβάλλεται όταν υπάρχει ασθενής σε μια οικογένεια οι στενοί συγγενείς, αδέλφια, παιδιά και γονείς επιβάλλεται να ελέγχονται προληπτικά για πιθανές αλλοιώσεις στο έντερο.

Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά το παθητικό κάπνισμα για τα παιδιά;

Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά το παθητικό κάπνισμα για τα παιδιά;

Καρδιαγγειακούς κινδύνους από την ηλικία των 13 ετών εμφανίζουν τα παιδιά που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα. Οι πιο συχνοί είναι η αύξηση χοληστερίνης και η σκλήρυνση των αρτηριών.

Οι συντάκτες της επιστημονική μελέτης εξέτασαν 494 παιδιά και βρήκαν ότι η έκθεσή τους στον καπνό μεταξύ 8 και 13 ετών μπορεί να μειώσει το πάχος στο τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων καθώς και να επηρεάσει θετικά στη σκλήρυνση των αρτηριών και στη δημιουργία θρόμβων.

Οι ερευνητές βρήκαν, σύμφωνα με τα νέα, ακόμη ότι όσο περισσότερος είναι ο καπνός που εκτίθεται ένα παιδί καθημερινά, τόσο υψηλότερα επίπεδα λιποπρωτεΐνη Β έχει. Η εν λόγω πρωτεΐνη αποτελεί ακόμη έναν κίνδυνο καρδιαγγειακού κινδύνου, αφού συνδέεται με την χοληστερίνη. {...}
Διαβάστε περισσότερα...
1
2
3
4
>
>>
Σελίδα 1 από 15, Εγγραφές 1 ως 10 από 141Εγγραφές ανά σελίδα